Draadloze Zenderfrequenties

Ga terug naar het overzicht

U heeft er vast al over gehoord. Draadloze microfoons moeten veelal vervangen worden. Maar wat is er precies aan de hand? Waarom kan ik mijn oude microfoon niet meer gebruiken? Ook is de veelgestelde vraag, waarom doet de overheid dit eigenlijk?

Frequenties
Signalen moeten door de lucht getransporteerd worden op een golflengte. Bij een radio kennen we dit van bijvoorbeeld 100.7 FM (MHz). Dit is de golflengte van een bepaalde zender waar informatie overheen gestuurd wordt.
Bij draadloze microfoons is dit hetzelfde als bij de radio, alleen zitten deze frequenties hoger in het frequentie spectrum. Tussen de 300Mhz en de 3000Mhz speken we van de UHF-band. UHF is de daarbij afkorting van Ultra High Frequency.

UHF onder druk:
Draadloze microfoons werkten vaak op de 700 of 800 Mhz frequentie-band. Deze frequenties hebben namelijk goede eigenschappen zoals: – Zenden kost weinig energie (geen grote accu’s) – Straalt goed rondom, mensen op het podium kunnen zich omdraaien.
Dat deze frequenties goede eigenschappen hebben, hebben de telecomproviders ook ontdekt. Daarom willen zij ook steeds meer deze banden gebruiken. Vroeger was dit stuk in het (frequentie-)spectrum gereserveerd voor tv, audio en camera toepassingen, maar de overheid kreeg steeds meer de vraag van de telecomproviders of zij stukken hiervan mogen gebruiken. De overheid heeft daarom vorig jaar al het eerste deel 791-862 Mhz geveild aan de hoogste bieder. Dit waren de telecomproviders die het meeste geld er voor over hadden. Er is toen veel kritiek gekomen uit de markt van de televisie producenten en theaters. Als de overheid veel geld kan verdienen zijn ze natuurlijk gek als ze dit niet doen, maar in Nederland zijn zo’n 250.000 zenders actief. Om te zorgen dat TV-producties en theaters toch nog kunnen werken, hebben een aantal grote organisaties een belangenvereniging opgericht onder de naam PMSE (Program Making and Special Events). Zij hebben regelmatig contact met het agentschap telecom, om over deze zaken te praten. Immers hebben we frequentieruimte (bandbreedte) nodig om uit te kunnen blijven zenden. Bij een dag als de troonswisseling is er 300Mhz aan bandbreedte nodig om u alles te kunnen laten volgen op TV.

Wat heeft dit voor ons te betekenen?
Om de draadloze microfoons in kerken, theaters en scholen te kunnen blijven gebruiken, moeten we uitwijken naar andere frequentie banden. De PMSE heeft hiervoor afgesproken dat we voorlopig tot 2020 de volgende frequenties beschikbaar hebben.
– 470 tot 556 Mhz
– 558 tot 564 Mhz
– 566 tot 572 Mhz
– 574 tot 580 Mhz
– 582 tot 588 Mhz
– 590 tot 596 Mhz
– 598 tot 604 Mhz
– 608 tot 791 Mhz
– 823 tot 832 Mhz
– 863 tot 865 Mhz

Als uw microfoon op de frequentie tussen de 791-823 Mhz of tussen de 832-862 Mhz zit, raden wij u sterk aan deze microfoons snel te vervangen. Deze mag u nog officieel gebruiken tot 1 januari 2016, maar zal met de huidige 4G drukte al eerder gaan storen.

De frequenties van 694-790 Mhz zal naar alle waarschijnlijkheid tussen 2017 en 2020 verkocht worden. Wij houden hier natuurlijk bij verkoop rekening mee.

U kunt ons altijd bellen, als u vragen heeft over uw draadloze microfoon, wij zullen u dan helpen met een passende oplossing.

Ga terug naar het overzicht

Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, fabriekshallen, kantoren, scholen, kerken, horeca, retail en sportaccomodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV
teamfoto