Hervormde Gemeente, Kootwijkerbroek

Halverwege 2019 is de Hervormde Gemeente in Kootwijkerbroek gestart met een complete kerkrenovatie. Dit alles is vooraf zeer nauwkeurig en grondig voorbereid en aangepakt. Naast vernieuwing in het interieur waren er ook wensen voor een moderne en toekomstgerichte audiovisuele installatie. Hiervoor is RDJ AV benaderd. Vanuit de gemeente waren er concrete wensen voor een goed werkende en eenvoudig te bedienen installatie. Daar hebben we ruimschoots aan voldaan! Zowel wijzelf als de opdrachtgever zijn erg trots op het resultaat!

Touchscreen
Voor de bediening hebben we een gaaf touchscreen ingebouwd. Deze is ook voor niet-technici gemakkelijk te bedienen. Achter de schermen is het zo ingeregeld dat alleen de functies die daadwerkelijk gebruikt moeten worden door de gemeenteleden te bedienen zijn, waardoor de onderliggende functies in de installatie niet ontregeld kunnen worden. Zo kunnen onder andere de microfoons, de beamers, de CD-speler en de opname-apparatuur via het touchscreen bediend worden.

Vaak zie je achterin in kerken een uitgebreide ‘regietafel’, voorzien van allerlei apparatuur en monitoren. Niet in Kootwijkerbroek. Het media-meubel is hier juist strak en minimalistisch vormgegeven. Door alle pc’s en videoprocessors in het rack te plaatsen, blijft de uitstraling van het gebouw rustig. Het digitale Soundcraft mengpaneel is ook niet zichtbaar, maar via een iPad te bedienen.

 

Unieke functionaliteit
In dit project zijn we nog een stap verder gegaan in de automatisering: ook de verlichting, zonwering en kerkklokken worden via het door ons geprogrammeerde touchscreen bediend! Dit leidde tot grote tevredenheid bij de klant omdat dit veel gemak oplevert. En wij konden onze passie en enthousiasme er helemaal in kwijt! Hiermee is dit project zowel technisch als visueel één van de mooiste kerkprojecten die we tot nu toe hebben gerealiseerd.

Audio en microfoons
Het audiosysteem is door ons geprogrammeerd in de DSP (digitale signaal processor). Dit apparaat optimaliseert automatisch de klank en het volume van het geluid. Ook worden veel geluidsoptimalisaties voor de ringleiding en internetuitzending op de achtergrond automatisch geregeld. Wel zo handig. In dit kerkgebouw zijn verschillende microfoonsystemen opgenomen. Daarbij zijn ook laadstations geleverd, waardoor de accu’s buiten kerktijd veilig kunnen worden neergezet en worden opgeladen zodat men tijdens een samenkomst geen last heeft van een lege accu. Op de katheder is een draadloze zwanenhalsmicrofoon geïnstalleerd. Deze past qua design goed bij de glasdetails op het katheder.
In samenwerking met de interieurbouwer hebben we een mooie oplossing bedacht voor de plaatsing van de subwoofer. Deze is ingebouwd in een wandmeubel. Voor de weergave van het geluid is gekozen voor de JBL-installatieluidsprekers, waardoor de klank goed egaal verdeeld is over de gehele kerkzaal. Hiervoor hebben we vooraf metingen verricht en alles goed doorgerekend.

 

Ringleiding en zalen
Het is mogelijk om overal in het gebouw mee te luisteren met de kerkdienst. Hiervoor hebben we in meerdere zalen luidsprekers gemonteerd en aangesloten op het systeem. Daarnaast is er op de begane grond een ringleidingsysteem voor slechthorenden. Vaak geeft een ringleidingsysteem storingen op elektronisch versterkte muziekinstrumenten. Omdat dit niet wenselijk is, hebben we een speciaal ringleidingsysteem aangelegd, welke geen verstoringen geeft voor de muziekinstrumenten. Zo kan de band gewoon spelen en kunnen slechthorenden tegelijkertijd gebruik maken van de ringleiding.
De kerk beschikt over een bijgebouw: Eben Haëzer. Dit gebouw is nog niet meegenomen in de vernieuwingen. Wel is de bekabeling en het netwerk al voorbereid zodat er na de volgende fase van de renovatie ook vanuit Eben Haëzer kan worden meegeluisterd en meegekeken met de kerkdiensten.

Video
Ook aan mensen die ziek of aan huis gebonden zijn is gedacht. Zij kunnen voortaan ook thuis de kerkdienst meeluisteren én kijken. We hebben achterin de kerkzaal een goede camera geïnstalleerd. Het is nu mogelijk om met 1 druk op de knop de video-streaming naar Kerkdienst Gemist aan te zetten. De camera is met controller geleverd zodat deze heel eenvoudig te bedienen is. Door de 30x zoom camera kunnen voorgangers, sprekers en/of de details van doop, avondmaal, of combo goed in beeld worden gebracht.
Voorin de kerk zijn twee beamers mooi weggewerkt achter de pilaren, zodat deze vanuit de zaal niet zichtbaar zijn. Deze beamers projecteren teksten en liederen rechtstreeks op de wand. De bediening van de beamers gaat heel makkelijk via het genoemde touchscreen.

 

Netwerk
Voor al deze apparatuur is een goed netwerk nodig, omdat vrijwel alle apparaten via de nieuwste technieken over het netwerk met elkaar communiceren. Ook hiervoor heeft RDJ AV gezorgd. Er is nu genoeg ruimte in het netwerk om waar nodig ook extra apparaten van de kerk en/of kerkleden op aan te sluiten. Ook de WiFi is optimaal geregeld: er kunnen 500 apparaten tegelijk functioneren op het WiFi-netwerk. Alles is goed beveiligd en opgedeeld in meerdere netwerken. 

Onderhoud
Wij maken onze installaties zoveel mogelijk onderhoudsvrij. Dit doen we bijvoorbeeld door de apparatuur stofvrij in een afsluitbare kast te plaatsen. Toch is periodiek onderhoud wel aan te raden. Daarom bieden we altijd een onderhoudscontract aan. Zo is de kerkelijke gemeente verzekerd van goed werkende apparatuur en geheel ontzorgd als het gaat om het onderhouden van de installatie. Een onderhoudscontract is altijd maatwerk, indien gewenst spreken we ook responstijden af en zijn we ook in het weekend bereikbaar voor service.

De opdrachtgever heeft blij verrast gereageerd op de kwaliteit van het geluid. Ze hadden niet verwacht dat het geluid zo goed zou zijn. Ook de samenwerking en communicatie verliep vlekkeloos.

 

Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, fabriekshallen, kantoren, scholen, kerken, horeca, retail en sportaccomodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV
Teamfoto 2021