De afgelopen weken kregen we erg veel vragen van kerken die een camerasysteem willen laten installeren in hun gebouw, nu de kerkdiensten alleen online door kunnen gaan. Waar moeten kerken eigenlijk op letten als ze zo’n systeem willen aanschaffen? In dit artikel geven we vijf tips.
Tip 1: Denk na over de beeldkwaliteit
Tegenwoordig is de beeldkwaliteit erg belangrijk. Mensen zijn gewend aan een hoge beeldkwaliteit op hun tv, laptop en smartphone. Als kerk kun je dan eigenlijk niet achter blijven. Als het beeld slecht is, of niet synchroon loopt met de audio, is het moeilijker om de aandacht van de gemeenteleden vast te houden. Je kunt er dan wellicht beter voor kiezen om alleen audio uit te zenden.
Je kunt natuurlijk via een webshop een camera bestellen en deze zelf aansluiten. Dit zorgt achteraf vaak voor teleurstelling, omdat de kwaliteit te wensen overlaat, met name als er weinig daglicht in het kerkgebouw is. Sommige goedkope camera’s vervormen het beeld. Al met al genoeg reden om je hier goed over te laten adviseren voordat je een camera aanschaft, omdat we de komende tijd nog wel even aan de online diensten vast zitten.
Tip 2: Zorg voor een goede zoomfunctie
De camera komt vaak achterin de kerkzaal te hangen. Je wilt de voorganger en de muzikanten goed in beeld kunnen brengen. Het is dus goed om te bedenken hoe ver je wilt kunnen inzoomen, 12x, 20x of 30x zoom? Het voordeel van een goede zoomfunctie is dat men ook mooie detailshots kan maken van bijvoorbeeld de bloemen, de paaskaars of de Avondmaalstafel. Samen met de zoomfunctie spreekt het bijna voor zich dat er voor een beweegbare camera gekozen wordt.
Hieronder zie je een opstelling met twee PTZ-camera’s. Zoek de verschillen in beeldkwaliteit…. het prijsverschil tussen beide camera’s is zo’n €500,-
Tip 3: Kies voor een hardware-oplossing
Je kunt kiezen voor een software-oplossing, waarbij de camera’s worden aangesloten op de PC of laptop. Op deze manier kan het camerabeeld via de software gestreamd worden. Dit is een goedkope oplossing, maar vraagt best wat technische kennis van de gebruikers. Wij adviseren kerken om voor een hardware oplossing te kiezen, waardoor je niet afhankelijk bent van de snelheid van de computer. Deze oplossing is veel gebruiksvriendelijker en toekomstgerichter omdat alle functies al voorgeprogrammeerd zijn.
Tip 4: Denk na over bedienbaarheid
Er zijn verschillende mogelijkheden waarop het systeem bediend kan worden. Kerken kunnen kiezen voor een joystick waarmee de camera bediend wordt. Hiermee kan men in- en uitzoomen en er kunnen vooraf geprogrammeerde presets worden opgeroepen om snel het juiste beeld te kunnen tonen. Een andere mogelijkheid is bediening via een voorgeprogrammeerde app op een tablet. Dit maakt de bediening uiterst eenvoudig en overzichtelijk. Er is geen goed of fout, wel is het verstandig om vooraf de mogelijkheden op een rijtje te zetten en een bewuste keuze te maken. Bespreek dit vooraf met de gemeenteleden die het moeten bedienen, nu en in de toekomst. Wat vinden zij prettig en werkbaar?
Tip 5: Integreer de beamerpresentatie
Veel kerken maken gebruik van beamerpresentaties tijdens de dienst. De volgende keuze dient zich aan. Kies je ervoor om in te zoomen op het geprojecteerde beeld, kies je voor picture in picture, waarbij het beamerbeeld verkleind wordt weergegeven in een hoekje van het videobeeld, of wil je het goed hebben en kies je voor een systeem waarbij ondertiteling en eigentijdse opmaak mogelijk is? Veel kerken laten de gebruikelijke beamerpresentatie voor wat het is en gaan over op een nieuwe manier van presenteren waarbij de beamerpresentatie volledig is geïntegreerd in de videodienst. Wij adviseren dit ook en stellen daarom gratis een modern format ter beschikking aan kerken.
Ga terug naar het overzicht