Vrije Baptistengemeente Enkhuizen

Eind maart nam de Vrije Baptistengemeente Enkhuizen contact met ons op, omdat zij hun diensten live uit wilden zenden via internet. Zij houden hun kerkdiensten in ruimte die zij op zondag huren, waardoor de video-installatie mobiel moet zijn.

Maatwerk
We hebben hen een passende video-installatie aangeboden, bestaande uit één PTZ camera met joystickbediening en een afkijkmonitor, waarop het beeld van de camera wordt weergegeven. Voor de live uitzending hebben we een streamer geleverd en hen aangesloten op Kerkdienstgemist.nl.

Het mooie aan deze installatie is dat we deze hebben ontworpen met losse connectoren, zodat de installatie eenvoudig te demonteren is. Normaal gesproken werken we met schroefverbindingen, maar dat is in deze situatie in een gehuurde ruimte niet werkbaar.


Unieke oplossing
Omdat er op zondag een ruimte wordt gehuurd waar de apparatuur niet vast geïnstalleerd kon worden, maar mobiel moet zijn, hebben we een unieke oplossing geboden. We hebben een ontwerp gemaakt en alle video-apparatuur in een verplaatsbare flightcase gebouwd:

  • de nieuwe videoswitcher
  • een beeldscherm (multiviewer) waarop alle binnenkomende beelden worden weergegeven
  • de al eerder geleverde streamer
  • een scaler die er voor zorgt dat het beeldformaat dat uit de laptop komt wordt omgezet naar een signaal dat geschikt is voor de uitzending. Hierdoor maakt het niet meer uit welke laptop er wordt aangesloten.
  • Een besturingscomputer, om de videoswitcher te kunnen bedienen
  • Voorbereiding voor een tweede camera, mocht deze in de toekomst worden toegevoegd.

Op zondag sluit men de camera en een laptop op de flightcase aan, en kan de dienst beginnen.

 

“In verband met de coronasituatie moesten we als kerk binnen een week omschakelen naar het live streamen van onze diensten. RDJ AV reageerde snel, efficiënt en enthousiast. Door hun inzet zijn we dezelfde week nog online gegaan. Sindsdien hebben we hulp gehad met het professionaliseren van de stream en het kwaliteit. Dankbaar en enorm enthousiast over dit bedrijf!”

 Henk-Jan Frens
Vrije Baptistengemeente Enkhuizen

 

 

Beeldkwaliteit
Bij de gemeenteleden viel de goede beeldkwaliteit van de live-uitzendingen via Kerkdienstgemist.nl direct op. De installatie werkt naar volle tevredenheid. Alleen was er in eerste instantie nog geen videoswitcher aangeschaft, en werd er ingezoomd op het beeld van de beamer om de liedteksten, filmpjes en dergelijke weer te geven op de live-stream. Een prima oplossing voor tijdelijk.
Toen de maatregelen rondom corona langer aan hielden, is RDJ AV weer benaderd, om toch een videoswitcher toe te voegen en de kwaliteit van de live-uitzendingen en opnames verder te verbeteren. Met de videoswitcher kan het beeld van de beamer in de live-uitzending en de opname worden geïntegreerd, zoals de liedteksten en filmpjes.

Hardware oplossing
Net als bij veel andere kerken hebben we ook in deze situatie een hardware oplossing geadviseerd. Er zijn ook wel softwareoplossingen, maar met hardware-oplossing (ultrastream-streamer) weet je zeker dat het na jaren nog stabiel draait. Video-opnames/uitzendingen vragen veel van je PC, de vraag is of dit na een aantal Windows-updates allemaal nog steeds goed en snel werkt.

Samenwerking
Het leuke aan dit project was dat we samen tot een unieke en zeer gebruiksvriendelijke oplossing zijn gekomen. Eerst is er gezorgd voor een oplossing met minimale, maar wel functionele benodigdheden, passend bij de ontstane situatie. Later hebben we deze oplossing verder uitgebouwd omdat de corona-situatie langer aan zou houden. We kijken terug op een hele prettige samenwerking!

 

 

Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, kerken, scholen, kerken en sportaccommodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV
Teamfoto zittend website2