Alle apparatuur via 1 kabel

Bij een opleidingsinstituut ontstond drie jaar na de nieuwbouw al de wens voor een betrouwbare en gebruiksvriendelijke audiovisuele oplossing in de leslokalen. Een oplossing die wél werkbaar is voor trainers en docenten. Een oplossing waar je blij van wordt, in plaats van gefrustreerd.

Na inventarisatie van de wensen hebben we een maand lang een testopstelling neergezet in één van de lokalen. In een ander lokaal heeft een andere leverancier zijn testopstelling neergezet. De docenten kregen ruim de tijd om in beide lokalen de aangeboden oplossing te gebruiken en de gebruiksvriendelijkheid zelf te ervaren.

Een gouden zet wat ons betreft. Zo lagen er toch twee offertes op tafel, maar hebben niet de managers, maar de gebruikers zélf gekozen voor de best passende oplossing. Na de testperiode kozen de gebruikers van de leslokalen voor onze opstelling. Deze werkte voor hen het prettigst. Hierna hebben we deze opstelling vast geïnstalleerd in de lokalen.

Onze oplossing: 1 USB-c kabel
Men was op zoek naar een camerasysteem waarbij via een paneel op het bureau meerdere presets kunnen worden opgeroepen. Zo kunnen de trainers en docenten zonder zorgen online lesgeven. De aangeboden oplossing: door slechts één USB-c -kabel aan te sluiten op de laptop van de trainer is alle AV-apparatuur gekoppeld:

  • Het beeld van de laptop wordt weergegeven op het beeldscherm
  • Het beeld van de camera wordt naar de video-conferencing app gestuurd
  • Het geluid van de laptop wordt weergeven op de soundbar onder het beeldscherm
  • Het geluid uit het lokaal wordt doorgestuurd naar de video conferencing app.

De presets die kunnen worden opgeroepen zijn vooraf in overleg ingesteld. De gebruiker kan eenvoudig kiezen welk shot er in de videoconferentie wordt weergegeven. Denk daarbij aan een overzichtsbeeld van het leslokaal of het whiteboard + trainer, of alleen de andere cursisten. Zo kan er op een flexibele manier online les worden gegeven.


Voortdurend problemen met bekabeling
Bij deze onderwijsinstelling hebben we al binnen drie jaar na de oplevering van het nieuwbouw opleidingscentrum alle videobekabeling in de leslokalen vervangen.

Gebruikers liepen tegen veel problemen aan. Het aansluiten van laptops op de digiborden via USB en HDMI was niet betrouwbaar. De verbinding viel tussen laptop en scherm viel regelmatig weg. Zeer frustrerend als je een lokaal vol leerlingen of cursisten hebt zitten.

De oorzaak hiervan is vrijwel altijd de kwaliteit van de kabels. USB- en HDMI-kabels zijn ontwikkeld voor korte afstanden, voor twee apparaten die dicht bij elkaar in de buurt staan. In leslokalen is de afstand vaak te groot, waardoor een ander type bekabeling nodig is. Ook de inprikpunten in dit opleidingscentrum waren van goedkope kwaliteit, waardoor het niet lekker werkte.

Investeren in kwaliteit betaalt zich terug in betrouwbaarheid
De oplossing zit in kwalitatief hoogwaardige producten die geschikt zijn voor deze audiovisuele toepassing. Het probleem van de langere afstand is opgelost door o.a. deels optische bekabeling te gebruiken. De inprikpunten zijn vervangen door een product van een professionele audiovisuele leverancier. Het verschil in werking was voor de gebruikers zelf direct merkbaar.

Is dit herkenbaar voor uw organisatie? We kunnen ook in uw situatie een passende oplossing bieden, desgewenst met uitgebreide testperiode vooraf. Neem gerust contact met ons op!


Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, kerken, scholen, kerken en sportaccommodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV
Teamfoto zittend website2