In het voorjaar van 2019 hebben we in Gouda een uitgebreid project opgeleverd. Het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt is volledig verbouwd en er was een nieuwe geluidsinstallatie nodig. Vanwege de positieve verhalen die men had gehoord mocht RDJ AV deze installatie leveren en installeren. We hebben een zeer gebruiksvriendelijke installatie ontworpen waar deze gemeente nog jaren mee vooruit kan.
Microfoons
In een kerkgebouw is spraakverstaanbaarheid van groot belang. Ook is het fijn voor voorgangers en andere sprekers als zij volledige bewegingsvrijheid hebben. Er is daarom gekozen voor twee draadloze microfoonsystemen van hoge kwaliteit. Een daarvan is voorzien van een headset. Het tweede systeem is voorzien van een handheld microfoon voor in de zaal. Natuurlijk wil je tijdens een dienst niet meemaken dat de accu leeg is, daarom is er een handig laadstation voor de microfoons geleverd. De zenders kunnen na elk gebruik veilig in het laadstation worden opgeborgen en opgeladen.
Om het geluid van het orgel en de samenzang op te nemen en door te sturen naar het kerktelefoonsysteem is er een condensatormicrofoon geleverd. Deze microfoon wordt tevens gebruikt om de spraakmicrofoons uit te schakelen tijdens de samenzang. Zo wordt voorkomen dat de voorganger te horen is tijdens het zingen.
Centrale bediening
In kerken vinden we eenvoudige bediening belangrijk, omdat iedereen met het systeem moeten kunnen werken, zonder dat er verstoringen of hinderlijke fluittonen ontstaan. Via een duidelijk bedienpaneel is het systeem eenvoudig in- en uit te schakelen. Het voordeel hiervan is, dat de apparatuur zelf veilig opgeborgen zit in een patchkast en men niet onbedoeld op verkeerde knoppen kan drukken.
Op dit paneel zijn nog meer functies in/uit te schakelen, zoals bijvoorbeeld de microfoons. Dit is handig om net voor of na de dienst de microfoon van de voorganger uit te zetten zodat de gesprekken niet onbedoeld te horen zijn. Ook kan het geluid en beeld in de bijzalen eenvoudig in/uitgeschakeld worden zodat bij drukte de mensen in de zalen toch meekrijgen wat er in de kerkzaal gebeurt. Zo is het hele geluidssysteem vanaf één plek eenvoudig te bedienen. We hebben het hele systeem zo geprogrammeerd, dat bij het opstarten de basisinstellingen worden opgeroepen. Daardoor wordt voorkomen dat microfoons voor de dienst per ongeluk aan staan of onbedoeld instellingen van een andere activiteit nog actief zijn. Zo hoeven de kosters/beheerders zich nooit zorgen te maken: bij het opstarten werkt het altijd zoals gewenst.
Duurzaamheid en onderhoud
De centrale apparatuur is in een afsluitbare kast gemonteerd. In deze kast is de apparatuur goed beschermd tegen bijvoorbeeld stof en vuil, waardoor de apparatuur een stuk langer meegaat. Toch is de apparatuur nog steeds goed bereikbaar voor servicewerkzaamheden of aanpassingen in de toekomst. De materialen uit de vorige installatie die nog van goede kwaliteit waren hebben we in dit project hergebruikt.
Luidsprekersysteem
Als hoofdluidsprekersysteem is gekozen voor een tweetal luidsprekers die een mooi natuurgetrouw geluid geven en tevens geschikt zijn voor het versterken van bands en instrumenten. Om er zeker van te zijn dat het geluid in de hele zaal goed te horen is, hebben we een berekening gemaakt op basis van de afmetingen van de kerkzaal en de positionering van de stoelen. Daaruit bleek dat de zaal met twee luidsprekers voorzien is van goed geluid.
Ringleiding en internetuitzending
Om de huidige normen voor ringleidingen die de Stichting Hoormij heeft opgesteld te halen, is gekozen voor een single loop systeem. Over de positie van de ringleiding is goed nagedacht, omdat dit later moeilijk aan te passen is.
In het systeem is ook gezorgd voor de mogelijkheid om de diensten uit te zenden via internet. Door de flexibiliteit van het systeem wordt het geluid goed weergegeven en hoort men thuis en elders een goede mix van muziekinstrumenten en samenzang. Samen met het beeld krijgt men thuis goed mee wat er in de kerkzaal gebeurt.
Spraakverstaanbaarheid
De geleverde digitale processor beschikt over een compressor/limiter, waardoor alleen het geluid uit de microfoon waarin gesproken wordt hoorbaar is. Van alle overige microfoons wordt het geluid op dat moment gedempt. Dit komt de spraakverstaanbaarheid enorm ten goede, ook voor de mensen die gebruikmaken van de ringleiding, of thuis de (live-) opname beluisteren.
Camerasysteem
Via de internetuitzending worden ook beelden weergegeven, die gemaakt worden met twee camera’s. Mensen die door omstandigheden aan huis zijn gebonden waarderen het meestal zeer dat ze naast geluid ook beeld hebben. De camera is te bedienen via een bedienpaneel met joystick. Naast het kunnen bewegen en zoomen van de camera, is het ook mogelijk hiermee van te voren ingestelde presets op te roepen. Dat is handig om bijvoorbeeld de voorganger of het doopvont snel goed in beeld te hebben.
Het is tegenwoordig ook mogelijk om de camera te laten besturen door het audiosysteem. Zodra er iemand in de microfoon van de katheder spreekt, wordt dit gedetecteerd en gaat de camera naar de juiste preset, zodat de spreker goed in beeld komt. Zodra er samenzang wordt gedetecteerd, zorgt de camera voor een mooi overzichtsbeeld van de kerkzaal. Er hoeft niemand achter de knoppen te zitten en tijdens live-uitzendingen voorkom je op deze manier een ‘zoekende camera’. Zo zorgen we voor een goed en stabiel beeld.
Beamers en schermen
Voor het weergeven van beeld is er gekozen voor twee beamers met long-throw lenzen, om zo te zorgen voor voldoende lichtopbrengst. Omdat we aan het plafond geen beamers konden monteren, was in dit project de lange-afstand-beamer de enige optie. We hebben gekozen voor beamers met een lange levensduur, een mooie weergave van kleuren, welke bovendien weinig geluid produceren.
In de bijzaal hebben we een 49-inch LCD-scherm geleverd. Dit scherm zal worden gebruikt om live mee te kunnen kijken met wat er in de kerkzaal gebeurt. Door de weeks wordt het scherm gebruikt als presentatiescherm voor vergaderingen en andere bijeenkomsten.