Torenpleinkerk, Vleuten

Begin maart hebben we in de Torenpleinkerk in Vleuten een nieuwe en zeer complete geluidsinstallatie geïnstalleerd. We vinden het belangrijk dat gebruikers goed met de geluidsinstallatie overweg kunnen. Daarom hebben we een duidelijk bedienpaneel geïnstalleerd. Het voordeel van dit systeem is dat alleen functies die de gebruiker mag bedienen beschikbaar zijn. Iedereen kan dus zorgeloos gebruik maken van de installatie zonder dat deze ontregeld wordt door onkunde. Bij het opstarten van het systeem zal altijd weer de basisstand worden geladen zodat de installatie altijd werkt zoals oorspronkelijk was ingesteld.

De automaat
Op het bedienpaneel zit een knop met een “automaat” stand. De naam zegt het al. Als deze functie is ingeschakeld, verloopt alles automatisch. Zoals bijvoorbeeld de microfoon van de predikant, deze wordt automatisch uitgeschakeld wanneer het orgel gaat spelen en de gemeente zingt. Na het zingen schakelt de microfoon automatisch weer aan zodat de predikant goed verstaanbaar is.
Wanneer de automaat-stand wordt uitgezet, zal de microfoon van de predikant continu aan blijven staan, indien gewenst is hij of zij dan altijd verstaanbaar, ook als het orgel speelt.

Microfoons
Op de katheder en kansel is gekozen voor een slanke zwanenhals microfoon van Sennheiser met een superieur karakteristiek. Hierdoor zal rondzingen van het geluid in dit kerkgebouw niet meer voorkomen. Ook is het zicht voorin de kerk veel mooier omdat de microfoon wegvalt in het beeld en de aandacht volledig naar de predikant of spreker uitgaat.
Om het geluid uit de zaal weer te geven op de uitzending en om de spraakmicrofoons uit te schakelen tijdens het zingen hebben we ook een condensatormicrofoon geïnstalleerd.


Luidsprekers
Voorin de kerkzaal hebben we twee grote JBL CBT luidsprekers gemonteerd met een zeer goede klank en optimale spraakverstaanbaarheid. Halverwege de zaal zijn vier iets kleinere exemplaren gemonteerd, zodat ook achterin de zaal alles goed verstaanbaar is.

Hergebruikte apparatuur
Wanneer mogelijk hergebruiken we altijd bestaande apparatuur. Waarom zou je iets vervangen wat nog goed voldoet? Zo hebben we in dit project twee draadloze microfoonsystemen kunnen hergebruiken. Wel hebben we voor een optimaal bereik een antennesplitter en twee antennes toegevoegd.

De ringleidingversterker was ook nog van goede kwaliteit en is daarom hergebruikt. Wij hebben wel aandacht besteed aan het verbeteren van het geluid op de ringleiding. Door de ringleiding te meten en opnieuw in te stellen wordt er nu een optimaal geluid weergegeven. Door de intelligentie in het nieuwe audiosysteem is ook het geluid van de ringleiding sterk verbeterd.

In de bijzaal was een bestaande geluidsinstallatie aanwezig, maar de bediening hiervan was veel te ingewikkeld en niet gebruiksvriendelijk. Wij hebben de geluidsbronnen gekoppeld met de installatie van de kerkzaal. Hierdoor kan de kerkdienst nu ook gevolgd worden vanuit de bijzaal en is de klank van de verschillende bronnen optimaal ingeregeld. Door een eenvoudig bedienpaneel toe te passen met daarop alleen de functies die de gebruiker echt nodig heeft, kan iedereen het systeem nu bedienen. Gewoon de bron kiezen die men wil beluisteren en eventueel het volume aanpassen.


Camera
Om de beelden weer te kunnen geven op internet, bij het orgel en in een bijzaal is een camera geïnstalleerd. Omdat de kerk in meerdere opstellingen te zetten is, is er gekozen voor een beweegbare camera (PTZ) met een groot zichtveld, die kan inzoomen op de plaats waar er gesproken wordt. De camera heeft 12x optische zoom en een superieure beeld kwaliteit, ook in donkere ruimten.
Voor het bedienen van de camera wordt het bedienpaneel van de audio gebruikt. Hierop zijn vier presets beschikbaar. Wel zo eenvoudig.

Kerkdienstgemist.nl
De Torenpleinkerk maakt gebruik van Kerkdienstgemist.nl. Via dit platform worden de kerkdiensten live uitgezonden met geluid en beeld. Ook zijn diensten op een later tijdstip terug te luisteren. RDJ AV is servicepartner van Kerkdienstgemist.nl en zorgt voor een goede kwaliteit live-stream, door gebruik van de juiste apparatuur.

 

Helaas zijn er vanwege het coronavirus de komende tijd geen kerkdiensten met bezoekers in de Torenpleinkerk. Wel kan er gebruik gemaakt worden van de geluidsinstallatie en de camera ten behoeve van live-uitzendingen via Kerkdienstgemist. Wij wensen de leden van de Torenpleinkerk veel sterkte toe komende periode en voor nu en in de toekomst veel plezier van de nieuwe geluidsinstallatie!

 

Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, fabriekshallen, kantoren, scholen, kerken, horeca, retail en sportaccomodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV
Teamfoto 2021