Hersteld Hervormde Gemeente, Ede

De Hersteld Hervormde Gemeente in  Ede houdt haar diensten in de Zuiderkerk. De geluidsinstallatie was na verloop van jaren verouderd. Zij wilden graag weer vooruit kunnen met een moderne installatie en hebben daarvoor RDJ AV benaderd.

De verbetering is gerealiseerd door een combinatie van nieuwe apparatuur en het goed inregelen van het systeem.
We hebben de centrale apparatuur en de sfeermicrofoons voor het zaalgeluid en het orgel vervangen, maar de luidsprekers konden worden hergebruikt.

“Je hebt niet alleen de juiste apparatuur, maar ook de juiste kennis nodig voor een optimale geluidsbeleving”

De klank en spraakverstaanbaarheid van de bestaande microfoons en luidsprekers is enorm verbeterd, doordat we het systeem goed hebben ingeregeld via de nieuwe audioprocessor. We hebben de instellingen geoptimaliseerd voor een uitstekende weergave van het geluid. Dit laat zien dat je niet alleen de juiste apparatuur, maar ook de juiste kennis nodig hebt om het systeem goed in te regelen.

Bediengemak
In de bestaande situatie stond er allerlei apparatuur in een kast achterin het kerkgebouw met veel knopjes en schuifjes, die vanuit daar bediend moesten worden. Heel onhandig voor de koster en andere gebruikers. In de nieuwe situatie heeft de koster een duidelijk bedienpaneel waarmee hij eenvoudig vanaf zijn plek alle voorkomende functies kan bedienen. Zoals het aan en uit zetten van de microfoons en het regelen van het volume. Alle andere knoppen en functies zijn door ons zo ingeregeld dat de koster en andere gebruikers er geen omkijken naar hebben. Zo kunnen ze ook niet onbedoeld een instelling wijzigen of het systeem ontregelen.

De automaat-functie zorgt ervoor dat wanneer het orgel speelt of er gezongen wordt, de spraakmicrofoons automatisch uitgeschakeld worden. Dit staat standaard ingesteld. De koster hoeft er niet op te letten, en de voorganger hoeft zich geen zorgen te maken dat hij boven de gemeente uit zingt. Wanneer men toch wil spreken terwijl er muziek of zang op de achtergrond klinkt, kan deze functie worden uitgeschakeld op het bedienpaneel.

De online uitzending moest eerder ook in de kast worden aan- en uitgezet. Nu wordt de uitzending via kerkdienstgemist.nl audtomatisch opgestart bij het inschakelen van het systeem. Via het bedienpaneel kan dit ook handmatig worden uit- en aangezet.

 

De Dorsvloer
Het kerkgebouw heeft een extra vergaderzaal die door middel van een panelenwand kan worden toegevoegd aan de kerkzaal: De Dorsvloer. De koster kan deze zaal eenvoudig via het bedienpaneel  koppelen aan de kerkzaal. Zo is ook het geluid uit de kerkzaal goed te horen in De Dorsvloer. Ook is er de mogelijkheid om kleinschalige bijeenkomsten die in de Dorsvloer worden gehouden online uit te zenden. Hiervoor zit een knop op het bedienpaneel in De Dorsvloer om de uitzending te starten

Zo hebben we de installatie van twee ruimtes geïntegreerd. Hierdoor is de installatie wel vanuit beide ruimtes te bedienen, maar ook beveiligd tegen beïnvloeding vanuit de andere zaal. Daarnaast kunnen de kunnen de draadloze microfoons in beide zalen gebruikt worden.

Upgrade tijdelijke video-opstelling
Vanwege corona had het technisch team boven naast het orgel een tijdelijke opstelling gemaakt om video-uitzendingen te realiseren in de periode dat er geen gemeenteleden in de kerkzaal zaten. Door het versoepelen van de maatregelen komen er nu wel weer mensen naar de kerkdiensten en voldeed de opstelling niet helemaal meer. We hebben het daarom mogelijk gemaakt om het geluid dat bij de video-opstelling wordt gemaakt nu niet alleen hoorbaar is op de online uitzending, maar ook in de zaal. (bijv. het afspelen van een filmpje)
Daarnaast zorgen we ervoor dat alle audio uit de zaal ook op de video-uitzending te horen is. Zo hebben we de tijdelijke opstelling een upgrade gegeven zodat beide opstellingen goed met elkaar samenwerken en beide installaties optimaal gebruikt kunnen worden voor de kerkdiensten in de huidige situatie. Mocht er iets veranderen en er daardoor nieuwe wensen ontstaan dan zijn wij er, om mee te denken en een oplossing te bieden.

Ziet de apparatuurkast in uw kerkgebouw er ook uit zoals op de linkerfoto? Neem dan contact met ons op, dan maken wij de apparatuurkast netjes en we zorgen voor een verbetering in de geluidskwaliteit. Ook als niet alles vervangen hoeft te worden kunt u bij ons terecht.

Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, fabriekshallen, kantoren, scholen, kerken, horeca, retail en sportaccomodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV
Teamfoto 2021