Nieuwe Kerk, Ede

RDJ AV is ruim een jaar geleden benaderd om de wensen te inventariseren voor een nieuwe geluidsinstallatie voor de Nieuwe Kerk in Ede. Belangrijke nieuwe wensen zijn de integratie van de zaalversterking, het geluid voor de uitzending en het geluid voor de ringleiding. De bestaande luidsprekers wilde men graag behouden. Waarom vervangen als het nog functioneert? Gezien de leeftijd van de oude installatie kon het geluid alleen maar beter worden.

Demo
Tijdens het offertetraject hebben we een demo gegeven met de luidsprekers die uiteindelijk ook zijn aangeschaft. Deze zijn door een afvaardiging van de Nieuwe Kerk vergeleken met de bestaande luidsprekers. Het was direct duidelijk dat de nieuwe luidsprekers een veel betere geluidskwaliteit hadden, vooral beter bij de weergave van muziek, maar ook voor de spraakverstaanbaarheid. Dit gaf de doorslag om het hele geluidssysteem, inclusief de luidsprekers te moderniseren.

Geluidskwaliteit
Er zijn voorin de kerkzaal twee nieuwe luidsprekers geïnstalleerd. Deze kunnen samen een betere kwaliteit weergeven dan de vier verouderde luidsprekers die er eerst hingen.

Op en onder het balkon zijn extra luidsprekers geplaatst om ook voor de zitplaatsen daar een goede geluidskwaliteit te kunnen waarborgen. We hebben er in die ruimtes voor gezorgd dat het geluid van voren lijkt te komen, om de geluidsbeleving te optimaliseren. Dit hebben we gedaan door een vertraging in te stellen. De klank en spraakverstaanbaarheid zijn in de gehele kerkzaal enorm verbeterd door de inzet van de nieuwe luidsprekers en versterkers.

 

Microfoons
De draadloze microfoons zijn hergebruikt, de dasclip van de predikant is vervangen door een headset zodat het geluid ook goed verstaanbaar blijft als de predikant met zijn hoofd draait. Er zijn twee draadloze handheldmicrofoons bijgekomen. Men wilde de online uitzending graag stereo kunnen weergeven, daarom zijn er twee nieuwe zaalmicrofoons geplaatst, eentje meer dan voorheen. De beleving voor de luisteraars thuis is hierdoor verbeterd.

Bediening
De bediening gaat via een bedienpaneel bij de koster. Ook boven op het balkon bij de beamer-PC kan het geluid bediend worden, mocht de koster even niet beschikbaar zijn. Ook kan het volume van filmpjes eenvoudig vanaf boven worden bediend via dit bedienpaneel. Er zijn aansluitpunten gemaakt waar het bestaande mengpaneel op kan worden aangesloten, zodat het geluid van het combo ook op de online uitzending goed kan worden weergegeven.

 

Extra ruimtes
Achter de kansel bevindt zich de keuken en een hal/ontmoetingsruimte. Daar hebben we plafondluidsprekers geplaatst zodat mensen in die ruimtes ook mee kunnen luisteren met de kerkdiensten of de grote zaal.

 

De grote zaal heeft ook nieuwe plafondluidsprekers gekregen, daar kunnen ook alle draadloze microfoons worden gebruikt. Er is een inprikpunt gemaakt om ook muziek te kunnen afspelen via bijvoorbeeld een laptop of smartphone. Er is een beamer geïnstalleerd voor presentatie doeleinden. Ook het geluid van de beamer wordt weergegeven via de plafondluidsprekers. Er is een bedienpaneel in de zaal waarmee zowel het geluid als het beeld kunnen worden aangestuurd.

 

Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, fabriekshallen, kantoren, scholen, kerken, horeca, retail en sportaccomodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV
Teamfoto 2021