Singelkerk Amsterdam

In hartje Amsterdam bevind zich de Singelkerk. Deze historische kerk is gebouwd in 1639 en is een Rijksmonument. Aan de buitenkant een grachtenpand, eenmaal binnen blijkt het een prachtig en sfeervol kerkgebouw. In dit gebouw kerkt de Doopsgezinde gemeente. De gemeente bestaat uit circa 500 mensen die met elkaar een prettige gemeenschap vormen. Daarnaast wordt de ruimte veel verhuurd. De geluidsinstallatie moet in verschillende situaties goed functioneren, bij een volle zaal, maar ook bij een kleiner gezelschap. Dat vraagt in dit gebouw om een goed ingeregeld audiosysteem.

Twee jaar geleden is de gehele geluidsinstallatie door een ander bedrijf geheel vernieuwd en vervangen. Helaas heeft deze installatie, ook na meerdere servicebezoeken, nooit naar tevredenheid gewerkt. RDJ AV is daarom benaderd om een adviesdocument te schrijven en een voorstel te maken voor een goed geluidssysteem dat aan alle voorwaarden voldoet. Ons voorstel is, door een gespecialiseerd audio adviesbureau (Peutz) gecontroleerd. Zij gaven ons het mooie compliment dat wij een bovengemiddelde vakkennis hebben en dat het audio-ontwerp zeer goed doordacht was.


Apparatuur: vervangen en hergebruiken
Zeker bij een installatie die er nog maar twee jaar in zit is het de moeite waard om te kijken welke onderdelen hergebruikt kunnen worden. Dat hebben we dan ook gedaan. Zo konden de luidsprekers op de ringen boven worden hergebruikt, evenals het rack in de kast. De veiligheid en het kabelmanagement in het rack lieten wel te wensen over. Wij besteden veel aandacht aan het netjes opleveren van een rack, zo ook in dit project. Een wereld van verschil als je de kast open doet, én een stuk veiliger!

Een deel van de apparatuur is vervangen: de processor, de versterkers en het besturingssysteem. Voorin de kerk zijn nieuwe luidsprekers opgehangen. Eerder hingen er luidsprekers aan de zijkant. Dat was vreemd luisteren als de predikant voorin staat en het geluid van opzij komt. Nu komt het geluid van voren en is de geluidsbeleving totaal anders.

 

De uitdaging
De spraakverstaanbaarheid en de klank van het geluid leek een enorme uitdaging in dit kerkgebouw. We hebben een enorme verbetering kunnen realiseren door luidsprekers toe te voegen voorin de zaal en te zorgen voor een vertraging in de speaker achterin de zaal. Daardoor “klopt” de geluidsbeleving in de hele zaal weer. De hinderlijke echo is verdwenen en de spraakverstaanbaarheid is sterk vergroot.
Het maakt een groot verschil hoe het ontwerp wordt gemaakt en waar je de luidsprekers monteert.

Wanneer de ruimte verhuurd is, worden er doorgaans meerdere microfoons gebruikt. We hebben een slimme automixer ingezet die er voor zorgt dat dit goed gaat. Hoe meer microfoons je tegelijk aanzet, hoe groter de kans dat het geluid dat uit de luidsprekers komt wordt opgepakt door de microfoons en het geluid gaat rondzingen. Dat wordt nu voorkomen met de nieuwe automixer.

Voorheen was er bovendien ook veel ruis in de zaal, wat werd veroorzaakt door de versterkers. Dit was erg hinderlijk. Door het goed inregelen van het systeem en een nieuwe versterker is de ruis nu ook verdwenen. Daarbij is de nieuwe versterker een stuk energiezuiniger dan de vorige, ook dat is winst.

 

Bediening
De bediening is een stuk eenvoudiger geworden. Een aantal functies zijn voor de gebruikers is geminimaliseerd, waardoor de bediening eenvoudiger is geworden. Voorheen had elke microfoon een eigen volumeregelaar. Nu zijn de hoofdmicrofoons apart te regelen: de headset, dasclip en kanselmicrofoon. De overige microfoons, zoals de forum en interuptiemicrofoons zijn in groepen te regelen.

 

Twee ringen
Het kerkgebouw heeft twee ringen (verdiepingen). De ringen op 1e en 2e verdieping zijn uit te schakelen als deze niet gebruikt worden. Hierdoor is er minder reflectie in de zaal en dat verbetert de geluidskwaliteit. Deze kleine aanpassing in het systeem maakt een groot verschil voor de geluidskwaliteit en de spraakverstaanbaarheid. Door het duidelijke bedienpaneel is het voor de koster en andere gebruikers ook eenvoudig om het geluid op de ringen aan of uit te zetten.

 

Reactie van de opdrachtgever:

“RDJ AV speelt goed in op de wensen van de klant. Ze hebben een goed gevoel voor de verhoudingen binnen de organisatie. Wij zijn een mix van kerk en verhuurlocatie, daar is goed naar gekeken. Bij de inventarisatie van de wensen en benodigde apparatuur is ook goed gekeken naar het hergebruik van bestaande materialen. Er is goed met ons meegedacht.
Ook is er rekening gehouden met de inrichting van de ruimte. Er zijn charmante oplossingen gerealiseerd voor wat betreft de technische apparatuur in een vier eeuwen oude kerkzaal. De apparatuur matcht goed met de inrichting en architectuur.”

Helma Verkleij
Coördinator Verhuur Doopsgezinde Singelkerk

 

Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, kerken, scholen, kerken en sportaccommodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV