Geluidskwaliteit in authentiek kerkgebouw

De Hervormde Gemeente van Hemmen beschikt over een zeer authentiek kerkgebouw uit de 14e eeuw. Omdat de geluidsinstallatie aan vervanging toe was is RDJ AV benaderd.
Bij het bespreken van de wensen werd duidelijk dat de geluidskwaliteit, zowel voor spraak als muziek te wensen over liet. Speakers bleken op onlogische posities aan de muur te hangen.

“Het begint altijd met een goed doordacht technisch plan.”

Om tot een optimaal eindresultaat te kunnen komen zorgen we al in de offerte-fase voor een goed doordacht technisch plan. Soms is daarvoor nodig om buiten de bestaande kaders te denken.
In het authentieke kerkgebouw in Hemmen kregen de nieuwe speakers een logische positie en voegden we subwoofers toe. Hiermee is de spraakverstaanbaarheid én de muziekkwaliteit aanzienlijk verbeterd.
Deze kerk in Hemmen heeft veel uitstraling en is daardoor ook een ideale trouwlocatie. Dan wil je uiteraard ook dat de geluidskwaliteit goed is, zodat men hiervan volop kan genieten, in plaats van dat er ergernis is over de geluidsinstallatie.

Authentieke sfeer
Om geen afbreuk te doen aan de geweldige authentieke sfeer in dit kerkgebouw hebben we ook goed nagedacht over het uiterlijk van de geluidsapparatuur. Het moest in het interieur passen en niet teveel de aandacht trekken. Voor de voorgangers en sprekers is een DPA-headset geleverd in combinatie met draadloze microfoons van Sennheiser.

Op de plek van de koster is een eenvoudig en overzichtelijk bedienpaneel geplaatst waarmee de gehele installatie geregeld en bediend kan worden. De audio- en video-uitzending kan met één druk op de knop worden aangezet. Om de video-uitzending mogelijk te maken is er een camera aan de muur bevestigd.

Het geluidssysteem heeft geen ventilatoren. Helemaal stil. Wel zo prettig in zo’n klein en intiem kerkgebouw. Bijkomend voordeel is dat er nauwelijks onderhoud nodig is. Dit systeem kan jaren mee!

Tenslotte is er een beeldscherm op trolley geleverd. Hierop kunnen presentaties worden getoond tijdens bijvoorbeeld trouw- en rouwdiensten. Wanneer het beeldscherm niet wenselijk is kan deze eenvoudig aan de kant worden gezet.

Reactie van de opdrachtgever:

In de Hervormde Kerk van Hemmen hadden we een geluidsinstallatie die al jaren niet goed werkte. Er was veel ruis en het geluid was niet goed. De ene keer was de predikant niet te verstaan, de andere keer was er een storend, krakend geluid.

We kwamen in contact met RDJ AV in Ede en vroegen een offerte aan voor een nieuwe audiovisuele installatie. Het eerste gesprek was gelijk al bemoedigend. We kregen hele goede uitleg over de installatie en Ronald en Kees dachten echt mee. Ik gaf al snel opdracht om de installatie te plaatsen.

Binnen drie dagen was de hele installatie geplaatst en ingeregeld. Het is een stille installatie en heel gemakkelijk te bedienen vanuit de kostersbank. Verrassend was dat Kees Wijnands van RDJ AV op de zondag na de installatie bij de dienst aanwezig was en de puntjes op de i zette. Echt geweldig, zo’n service!

De apparatuur past goed in de oude kerk van Hemmen en doet geen afbreuk aan het interieur.

Jan van den Brandhof
(ouderling-kerkrentmeester)Meer informatie over onze audiovisuele oplossingen voor kerken?
Kijk en lees gerust verder op onze website, of neem contact met ons op via info@rdj-av.nl of bel ons: 0318-845980. We helpen u graag.

Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, kerken, scholen, kerken en sportaccommodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV
Teamfoto zittend website2