Parochie H. Gabriël, Didam

In de katholieke H. Gabriël Parochie te Didam hebben we onlangs het audiosysteem volledig vervangen en een modern camerasysteem geleverd en geïnstalleerd.

Audiosysteem
We hebben alle centrale apparatuur vervangen door moderne apparaten. Er is gekozen voor een processor waardoor het systeem veel beter ingeregeld kon worden dan voorheen. Hierdoor klinkt het geluid uit de dezelfde bestaande luidsprekers nu een stuk beter, zonder dat de luidsprekers vervangen hoefden te worden. Hergebruik is altijd een duurzame en slimme keuze. Een andere slimme keuze is de energiezuinige Powersoft Mezzo versterker. Hiermee wordt zowel het geluid in de kerkzaal als het geluid op de stream optimaal weergegeven. Er is een opnamerecorder geleverd om de diensten net als voorheen ook op audio op te kunnen nemen, naast de videostream.

Er is een PC waarop plaatjes en filmpjes kunnen worden afgespeeld in de uitzending. In de switcher kunnen vaste beelden worden gezet die bijvoorbeeld aan het begin en eind van de dienst worden weergegeven. Denk aan een sheet met “de uitzending begint over enkele minuten”, of “Fijn dat u met ons verbonden was, graag tot volgende week!”

Camerasysteem
Het camerasysteem bestaat uit twee PTZ-camera’s en een PTZ wiz van Skaarhoj. De H. Gabriel Parochie heeft deze als één van de eersten in Nederland geleverd gekregen. De PTZ Wiz maakt een integratie van de bediening van de switcher en de camerabediening en dat alles op een zeer klein en makkelijk te gebruiken bedienpaneel. De beelden van de PTZ-camera’s worden live gestreamd naar YouTube zodat de parochianen ook in coronatijd met de parochie verbonden kunnen blijven.

Reactie van de opdrachtgever

“De H.Gabriël parochie heeft sinds medio december 2020 het systeem geleverd door RDJ in gebruik. We zijn zeer tevreden over zowel de kwaliteit van het geleverde, de samenwerking bij het tot stand komen (zowel in de voorbereidende fase als tijdens de uitvoering) en over de gebruiksvriendelijkheid.”

Xaf Hendriksen
lid werkgroep livestream


Regieplek

Er is gekozen voor een flexibele regieplek. Er zijn drie plekken in de kerk van waaruit het systeem bediend kan worden. Hiervoor hebben we een verplaatsbaar LCD-scherm op statief geleverd, die op alledrie de plekken makkelijk neergezet kan worden. Op deze plekken zijn inprikpunten gemaakt om de apparatuur op aan te sluiten. Zo kunnen de technici per dienst of bijeenkomst bepalen waar zij het liefst gaan zitten, bijvoorbeeld voorin vlakbij het podium, halverwege in de kerk of helemaal achterin boven, op de koorzolder. Zo is men uiterst flexibel in de bediening van de audiovisuele installatie!

 

Uitvaarten en bruiloften
Het gerealiseerde systeem is erg geschikt om bij uitvaarten en bruiloften te gebruiken. Er is door de klant een draaiboek gemaakt voor het gebruik tijdens deze bijzondere diensten. Dit draaiboek is gekoppeld aan de vaste onderdelen van de liturgie, zodat voor iedereen duidelijk is welke preset op welk moment in de dienst gebruikt kan worden voor een optimale live-opname en kan het geheel ook bediend worden door minder ervaren mensen zonder er meteen zenuwachtig van te worden.


Instructievideo’s

Bij oplevering geven we altijd een uitgebreide instructie aan de gebruikers van het systeem, zodat de technici uit eerste hand kunnen horen hoe het systeem werkt en welke mogelijkheden er zijn. Vanwege corona konden we de uitleg in dit project maar aan een aantal mensen geven, die ook nog eens op afstand moesten blijven. Daarom heeft de klant op eigen initiatief een aantal instructievideo’s opgenomen tijdens de uitleg van het systeem, om zo op een later moment meer mensen uit de parochie te betrekken bij het gebruik van het nieuwe systeem. Tevens is de instructie hierdoor vaker terug te kijken.

 

In dit project hebben we nauw met de klant samengewerkt in de voorbereiding van het project. Zo hebben vrijwilligers uit de kerk zelf de kabels getrokken. Hiervoor hebben we een duidelijk kabelschema aangeleverd, voorzien van instructies over het labelen van de kabels. De betrokkenheid bij het project was groot en we zijn allen erg tevreden over het gerealiseerde eindresultaat!

 

Over ons

RDJ AV verhuurt, levert, installeert en onderhoudt audiovisuele installaties. We realiseren projecten bij onder meer bedrijven, fabriekshallen, kantoren, scholen, kerken, horeca, retail en sportaccomodaties. We weten hoe belangrijk het is dat de techniek altijd naar behoren werkt. Wij zetten ons in voor slimme oplossingen. Dat wil zeggen: degelijk, betrouwbaar, flexibel en eenvoudig te bedienen.

 

Over RDJ AV
Teamfoto 2021